Kouwe knieën tocht 13 april 2013: rondje Maas en Waal
Door Willem Balm 
Foto's in de fotogalerij (of klik hier)


Motorvrienden en motorvriendinnen,
De hele afgelopen week zag het er naar uit dat het zaterdag 13 april een prachtige dag zou worden en inderdaad, in de ochtend een behoorlijk heerlijk frisse kou. 1 week geleden met Ton de rit voorgereden met een temperatuur onder het vriespunt in de ochtend en zeiden tegen elkaar dit wordt een echte KKR.

6.45 uur vertrek uit huis vanuit IJmuiden naar van der Valk in Breukelen. Daar afgesproken om de KouweKnieënRit te starten. Na een overheerlijk kopje koffie of
zelfs een cappuccino of een dubbele espresso de motorfiets starten. Nadat er verschillende groepjes gevormd waren ging Kawazuki in vol ornaat erop uit.

Maar liefst 40 deelnemers aan de start van de KouweKnieenrit (een record aantal deelnemers voor de KKR) Eerst nog een stukje snelweg ong. ½ uur bij Hedel eraf en via Kerkdriel naar Alem. Hoe verder we kwamen op de route “Rondje Maas en Waal” hoe beter het weer, de weergoden zaten ons mee. Als eerste welke een ludiek gezicht was met ca. 20 motoren het pontje over bij Alem, vervolgens volgden wij onze weg over de smalle dijkweggetjes langs de Maas richting Lith
Prachtige dorpen en idyllische, oude , antieke boerderijtjes die tegen de dijk aan staan. Werkelijk een ansichtkaarten rit! Helaas geen zilverreigers gezien aan het binnenmeer bij Dedem.

Aangekomen in het stadje Ravenstein daar bij de herberg van …….. een kopje koffie genuttigd met weliswaar een heuse Bosche Bol. Verrukkelijk!! De lucht werd dunner en lichter van kleur, koud was het niet meer en genoten alleen maar van het slingeren over de dijk.

Aangekomen op de lunchplaats in Leur (even voor Nijmegen) bij de Leurse Hof (het restaurant) keurig de brommer geparkeerd op het grit en op naar binnen. Hier binnen stond alles klaar in de vorm van een lunchbuffet met van alles en nog wat. Te man 1 kroketje!! Overheerlijke mosterdsoep en nog veel meer. Links en rechts hoorde ik hoe fantastisch het was en prima verzorgd, pluim aan de Leurse Hof.

Met de buik rond de brommert starten en de 2e helft van het rondje Maas en Waal ronden, maar wat zie ik daar op de motorfiets enige druppels neerslag of zijn het echt 8 druppels regen? Via Druten, Beneden,- en Boven Leeuwen de Waalbrug over en op naar Kerk-Avezaath dwars door de Betuwe. Helaas geen bloesem op de fruitbomen, daar is het constant te koud weer voor geweest. Maar in de voorjaarszon en met een temperatuur van 12° C een zeer aangename
motorrijtocht. Lekker even een non alcoholische versnapering op het terras in Buren, even genieten.

Laatste stuk via Beusichem langs de Lek via Culemborg naar de stuw van Hagestein. Daar even gekeken naar de vis opgang en de elektriciteitscentrale
Helaas is het motormuseum op zaterdag niet open. Via Vianen de snelweg op en ca in 1½ uur weer thuis. Terug kijkend op een geslaagde KouweKnieenRit 2013 met mooi weer en een prachtige rit.

De secretaris Willem